torstai 24. helmikuuta 2022

Jänis Vikkeläjalan liikuntasatu


Jänis Vikkeläjalan liikuntasatu kertoo pienen jäniksen innosta tavata hyvä ystävä ja siihen valmistautimisesta. Sadun tehtäviä suorittaessa harjoitellaan yhdessä tomimista ja joukkuepelitaitoja.

Jokaisen sadun pätkän/kuvan yhteyteen olen kirjannut vinkin liikuntaleikeistä, joilla voitte rikastaa sekä jumppaa että satua. Parhaiten satu toimii, kun leikkejä on harjoiteltu jo hieman ennakkoon.

Satumppaa voi leikkiä monella tapaa esim. 
1) Luetaan ensin satu ja leikitään sitten
2) Satu kulkee jumpan mukana vaihe vaiheelta

Itse ohjasin liikuntasadun niin, että luimme ensin sadun yhdessä ja keskustelimme siitä. Sitten siirryimme jumppasaliin, jossa ennen tehtäviä muistelimme kuvien avulla mitä tarinassa tapahtui. Mukanamme oli myös jänis käsinukke. Jumpan lopuksi muistelimme vielä, mitä sadussa tapahtui ja mitä leikkejä siihen liittyi. Tämän jälkeen lapset saivat kuvien avulla kertoa, mikä heidän lempileikkinsä oli.


Tarinan voit ladata käyttöösi tästä linkistä: 


tiistai 1. helmikuuta 2022

Talviloruja ja Pikkupupun talvipuuhat


Lorut, laulut ja sadut kuuluvat päivittäin työhöni päiväkodissa. Perinteisten loru ja laulupussien lisäksi olen tykännyt käyttää erilaisia loru- ja laulutauluja: tyhjä taulu, johon kiinnitetään muutama loru tai laulu ryhmään teemaan sopien, tai yksi kuva josta saa eroteltua eri lauluja. Kuvat ovat siis aina lapsen tasolla ja saatavilla ja niitä osoittamalla lapsi voi pyytää aikuista toistamaan laulun tai lorun. Tämä on ainakin alle 3 vuotiaiden ryhmissä ollut suosittua. 

Tässä yksi esimerkki laulutaulusta:
Tähän laulutauluun olemme sopineet laulut: Pienen pieni veturi, Autolla ajetaan varovasto, Pikkujänö nukkuu, Pikkuiset kultakalat ja Hämä-hämä-häkki. Mutta kuvista saisi monta muutakin laulua.

Satujen kertomisen lisäksi tykkään myös saduttaa lasten kanssa eri tavoin: perinteisesti, kaavakkeiden avulla, kuvien avulla, piirtämällä, saduttamalla leikistä jne. Ja toki on myös hauska välillä pyytää lapsia tuomaan minulle erilaisia esineitä, joista sadutan itse lapsille sadun. 

Tällä kertaa halusin tehdä Pikkupupun materiaaliin talvisen sadutuskuvan. Kuvaa voidaan tutkia eri tavoin nimeämällä sieltä värejä ja tapahtumia tai lapsi voi sepittää oman talvisen tarinansa. 

Toisaalta kuvaa voi käyttää myös loru-/laulutaulun tapaan. Tällä kertaa halusin kokeilla tehdä erilaisen lorutaulun ThingLinkin avulla. Tähän lorutauluun löydät linkin talvikuvan alta ja sitä voidaan tutkia helposti puhelimella, tabletilla, kosketusnäytöllä jne. Ja miksi ei vaikka heijastamalla kuva projektorilla seinälle aikuisen avatella lasten löytämiä tägejä. 

Tähän lorutauluun liitin Google translatorin avulla äänittämäni lorut ja ne aukeavat pieniä kuvakkeita/tägejä klikkaamalla. Loruihin ikäväkyllä ei ole lähdetietoja, sillä ne ovat omasta ajan saatossa keräämästäni varastosta johon en ole niitä älynnyt kirjata.



 Pikkupupun talvileikit -kuvan ThingLink Talviloruja

Vessaloruja

Loruttelu on erinomainen tapa tukea kielenkehitystä, kuten myös laululeikit. Omassa työssäni olen huomannut, että näiden yhdistäminen vessatteluun on erittäin antoisaa, mm. jo sen takia että se auttaa lasta keskittymään ja tekee hetkestä mieluisan. Usein on myös käynyt niin, että ensimmäiset höpöttelyhetket tai lapsen ensimmäinen oma lorun toistelu on tapahtunut potalla istuen. 

Kirjoitetun lorun tai laulun lisäksi vessaan voi tehdä ns. lorutauluja, joita lapset voivat kysellä aikuista lukemaan kuvan tai taulun värin mukaan. Muutta eri ryhmissä vieraillessani olen nähnyt myls hienoja kuvakollaaseja eri aihepiireistä, mikä mielestäni on myös hieno idea: kuvista voidaan jutella, lapsi voi elein pyytää aikuista nimeämään niitä jne. 

Tähän julkaisuun jaan muutaman oman vessatauluni. Laulumuotoiset sanat olen itse sepittänyt tutuille lastenlaulumelodioille uusiksi vessaan sopivalla teemalla. 

Mukavia loruttelu ja lauluhetkiä kaikille!