perjantai 2. syyskuuta 2022

Sammakkojumppa

Sammakko satuliikunta

Satujumppa kirjaan "Sammakko" (Cosneau, Olivia, 2018, Lasten keskus). 

Versio 1

-Tarvikkeet: Sammakko- kirja, sammakkolelut (tai kuvat) jokaiselle lapselle, paikkamerkkejä

-Ennen kirjan lukua lapset motivoidaan teemaan piilottamalla huoneeseen jokaiselle oman sammakkolelu. Kun kaikki ovat löytäneet itselleen lelun, asetutaan istumaan satuhetkeä varten varatuille tyynyille. Lasten tehtävä on pitää huolta sammakosta ja antaa sille kuuntelu rauha. Samalla käsillä on jotain mielekästä tekemistä.

- Esitellään lapsille kirja ja mietitään mistä se kertoo kuvan perusteella. Ennen sadun aloittamista voidaa  myös vertailla lelusammakkoja ja kirjan kuvaa.

- Kirjan lukeminen: Sadun aikana tutkitaa  kirjan kuvia yhdessä ja aikuinen nimeää lapsen osoittamia asioita. Aikuinen lukee kirjan eläytyen tapahtumiin äänenpainoin, elein ja ilmein. Tekstiä on vähän, mikä auttaa lapsia keskittymään ja ymmärtämään tekstin sisällön antaen tilaa myös lasten omille oivalluksille. Tarvittaessa toistetaan edellisen sivun teksti pohdintojen jälkeen, jotta tekstin riimiparit erottuisivat paremmin. Sammakko lelut voivat myös liikkua kuunnellessa tarinan mukaan. 

-Sadun lukemisen jälkeen toteutetaan tarina liikkuen aikuisen samalla lukien tarinan uudestaan/kerraten tapahtumia kuvien avulla. Sammakkolelut voidaan jättää lepäämään tai ottaa mukaan leikkiin. 

”Olen sammakko, tiedätkö että tosi kovasti rakastan vettä” Uidaan aikuisen valmistelemalle jumpparadalle. 

”Kätkeydyn ruohikkoon loikkia tehden” Mennään kyykkyyn ja loikataan ylös. 

”Pomppaan pinnalle lumpeen lehden” Lattialla on paikkamerkkejä lumpeenlehtinä, hypitään paikkamerkiltä toiselle. 

”Hei sudenkorento! Mielelläni…//maistan sinua kielelläni!” Näytetään omaa kieltä. 

”Kvak//kvak//kvak//Nyt laulattaa!” Matkitaan sammakon ääntä. 

” Olen löytänyt sankarin unien” Halataan kaveria.

 ”Ja nyt aika on sammakonmunien” Kutitellaan omia käsiä. 

”Mikä seuraa sammakon häitä? Tulee munista nuijapäitä, jotka sammakoiksi muuttuu. Niiltä häntä kokonaan puuttuu!” Levitetään kädet ihmetellen, nyökytellään päätä ja lopuksi taputellaan omaa peppua hännän puuttumisen merkiksi. Toimintahetki loppuu.



Versio 2

Tarvikkeet: Sammakko- kirja, sammakkolelut (tai kuvat) jokaiselle lapselle tai sammakko käsiukke, jumppapatja tms., paikkamerkkejä, palloja. (Tunnelmaa voi lisätä myös sopivalla luontoääni musiikilla)

-Motivointi: sama kuin versio 1 tai tilassa odottaa piilossa sammakko käsinukke, jolle lapset saavat keksiä nimen ja joka esittelee kirjan lapsille.

- Luetaan kirja yhdessä ja tarvittaessa keskustellaan yhdessä lasten havainnoista ja mietteistä.

- Muistellaan, mistä tarina alkoi: sammakko rakastaa vettä. Uidaan jumpparadalle tai mennään hyppimään "vesilätäkköön" (esim. jumppapatja) ja tehdään sammakkouintiliikkeitä. 

”Kätkeydyn ruohikkoon loikkia tehden" Tehdään sammakkoloikkia. Kokeillaan miten hypitään pienesti ja isosti, nopeasti ja hitaasti jne.

”Pomppaan pinnalle lumpeen lehden” Lattialle on levitetty  paikkamerkkejä lumpeiksi. Osan lumpeiden välissä voi olla isompia välejä haasteellisuuden lisäämiseksi. Lumpeet voivat muodostaa reitin seuraavalle pisteelle tai lummelammenä,  jossa liikkuessa väistellään muita.

”Hei sudenkorento! Mielelläni…//maistan sinua kielelläni!”    Suujumppa. Yritetään napata kielellä kärpäsiä nopeasti ja hitaasti. Kokeillaan miten pitkälle oman kielen saa. Voidaan myös liikkua sammakkohypyin jos lapset haluavat. 

”Kvak//kvak//kvak//Nyt laulattaa!” Matkitaan sammakon ääntä. Miten eritavoin sammakot osaavat äännellä?

” Olen löytänyt sankarin unien. Ja nyt aika on sammakonmunien” Sammakon munat lähtevät karkuun - pallot karkuteillä leikki.

”Mikä seuraa sammakon häitä? Tulee munista nuijapäitä, jotka sammakoiksi muuttuu. Niiltä häntä kokonaan puuttuu!” Leikitään sammakkohippaa (vrt. karhunukkuu). Leikin alussa on yksi kurki (hippa) ja muut ovat sammakkoja. Yhdessä voidaan päättää muuttuuko kiinnijäänyt kurjeksi yksin vai jääkö myös vanha kurki hipaksi (tällöin leikki loppuu kun kaikki sammakot ovat muuttuneet kurjiksi). Leikin kulku: lauletaan "pienet sammakot" laulu, jolloin kurki liikkuu hitaasti sammakoiden yllä. Kun laulu loppuu loikkivat sammakot karkuun ja kurki yrittää napata yhden. Kiinni jäänyt muuttuu kurjeksi.

-Loikitaan sammakon luo ja sammakko kiittää lapsia hienosta leikistä ja upeista sammakkopompuista. Lopuksi kaikki saavat sammakolta läpyn.


Satuliikuntaa voidaan jatkaa ryhmässä mm. kädentaidoissa erilaisilla sammakkoaiheisilla töillä, lukea muita sammakkoaiheisia kirjoja ja tutkimalla sammakoista kertovia videoita sekä laulamalla ja loruttelemalla sammakkoaiheesta.

Tässä muutamia laulukortti ideoita:

Pienet sammakot

Äidin kasvimaalla

Sakusammakko

Sammakkomummo

Viisi pientä sammakkoa


Lumpeenlehdellä istuu kaksi sammakkoa. Toinen oli Quak ja toinen  Kruak. Mene pois Quak. Mene pois Kruak. Tule takas Quak. Tule takas Kruak. 

.... toinen oli iso ja toinen pien.... hiljainen- äänekäs, hidas-nopea jne. keksitään vartapareja.

Eläinten tasapainoiluhetki



Joskus kuva kertoi jo tarpeeksi, eli pidetään tämä teksti lyhyenä 😉

Tasapaino on tärkeä taito monissa eri tehtävissä joita päivän aikana kohtaamme. Se on myös taito joka vaatii harjoitusta ja ylläpitoa ja on monenlaisia tapoja tasapainoille. Tässä muutama kuva tasapainoharjoitusten tueksi. Haastavuustasoa voi muuttaa tekemällä tehtäviä erilaisilla tasoilla: maassa, viivalla, tyynyn päällä, pitkällä penkillä tai puomilla jne - sekä tuella ja ilman tukea.

Hauskoja tasapainoiluhetkiä!

Pikkupupun kiukun taltutus tarinat


Pikkupupua kiukuttaa ja kaikki tuntuu pahalta. Joskus on vain huonompia päiviä, jokin on jäänyt painamaan mieltä, väsyttää tai on vain tavallista herkempi olo erilaislle aisti- ja tunneärsykkelle.  Pienen pupun tai lapsen voi olla vaikea ymmärtää saati sanoittaa näitä tunteita - siihen tarvitaan esimerkiksi aikuisen rauhallista ja ymmärtävää tukea tukea. On myös tärkeää näyttää, että tunne itsessään on sallittu ja luonnollinen, mutta kaikki tavat reagoida tunteeseen eivät ole hyväksyttäviä.

Näissä materiaaleissa Pikkupupu harjoittelee ja oivaltaa erilaisia kiukun taltutus taitoja. Vaikka materiaaleissa käytän määritelmää "kiukun taltutus", käsittelevät ne todellisuudessa (ja positiivisesti määristeltynä) rakentavia tapoja käsitellä kiukkua, onhan kiukku itsessään sallittua ja välillä tarpeellistakin. Tosin joskus jos tunne jää päälle, on se hyvä saada katkaistua eri keinoin, jotta pystyisi nauttimaan mukavista asioista joita ympärillä on.

Tässä julkaisussa liitteinä löydät tiedostoina Kiukun taltutus taulun toiminnan ohjauksen tueksi leikkeihin, Kiukun taltutus tarinan taitojen opettelun tueksi sekä Kiukun taltutus diplomin, jonka voi antaa lapselle kotiin muistoksi opetelluista taidoista. Voit myös kopioida käyttöösi yksittäisiä kuvia. 

Omassa päiväkotiryhmässäni käsittelimme näitä taitoja kuukauden projektina, jossa viikottain meillä oli teatteriesitys tarinan osiosta. Teatterin lopuksi ja aikana keskustelimme tilanteista ja kokeilimme kiukun taltutus menetelmiä. Lopuksi kiinnitimme tauluun harjoitellut taitokuvat. 


Toimintahetkellä lauloimme myös omaa kiukun taltutus lauluamme: 
":::Pikkupupun touhut on nyt kiukkuun loppuneet:::  Kuinka me taltutamme sen? PUHALTAMALLA, PUUH..." jne. (Pikku Kallen autosta on kumi puhjennut -melodialla). Toiminta hetken tukena toimisi myös hienosti esim. Kielinupun Kiukun kesytys tai Nallen ja Apinan murjotuslaulu.