perjantai 5. marraskuuta 2021

Olen hyvä kaveri - Pupun toiminnanohjauskuvat

                  Kuvat ilman selityksiä

                 Toiminnanohjaustaulu

Seuraavaksi jaan teille Pupun kuvamateriaalit kaveritaitojen  opetteluun: Miten olen hyvä kaveri? Kuinka hyvä kaveri ei toimi? Kuvat on värikoodattu ja niistä voi löytää vastineparit eri toimille, esim. puhunko kaverille kauniisti vai rumasti tai lyönkö kaveria vai kosketetaanko kaveria hellästi. Toimijana kaikissa kuvissa on Pupu, sillä kuten lapset, Pupu osaa toimia sekä oikein, että väärin. Jokaisella on joskus huonoja hetkiä, pääasia on, että yritämme toimia oikein ja muistelemme miten se tapahtuu.

Näitä kuvia voitte käyttää esimerkiksi ryhmän sääntöjen kehittämiseen, toiminnan sanoittamiseen, draaman tukena, lapsille muistisääntöinä sekä yhteisenä tutkimisen kohteina.
Suunnittelin kuvista myös mukana kuljetettavat pienet toiminnanohjauskortit avainnauhaan. Itselläni kuvat on liimattu vastakkain, jolloin saan helposti käsiteltyä tapahtuman kummatkin puolet: mitä tapahtui ja kuikka tulee toimia. Toisaalta itsestäni on myös helpompi käyttää toiminnanohjauskortteja, jos niitä on nauhassa vähemmän - odottelu kortteja etsiessä luonnollisesti aiheuttaa lapsissa turhaa levottomuutta. Siksi pajassani kaikki kortit ovat yleensä kaksipuoleisia.

Voit ladata itsellesi Pupun toiminnanohjauskuvat erikseen blogin kuvista tai voit myös ladata Pdf- tiedostona kaikki kuvat kerralla selityksellä tai ilman. Pdf- tiedostoista löydät myös erilliset tiedostot valmiista toiminnanohjaustaulusta sekä avainnauhakorteista. Pdf tiedostot löydät näistä linkeistä:





                  Avainnauhakuvat edestä
                   Avainnauhakuvat takaa







perjantai 29. lokakuuta 2021

Pupu opettaa - Miten pyydän kaverin leikkiin


Tästä alkaa Pupun toiminnanohjausmateriaalien sarja. Nämä kortit valmistelin jo aiemmin, mutta muokkasin nyt niitä hieman yhtenäisemmiksi myöhemmin ilmestyvien materiaalien kanssa. Ensimmäiseksi sarjassa siis tutustumme eri tapoihin pyytää kaveria leikkiin.

Kaverin leikkiin pyytäminen on tärkeä taito lapsuudessa, mutta se on myös todella vaikeaa. Toisaalta kaverin aloitetta voi ilman sanoja olla vaikea ymmärtää, ja usein tarvitaan aikuinen huomaamaan ja sanoittamaan nämä aloitteet. Kun lapset eivät ymmärrä toisiaan, syntyy usein ristiriitoja. Näiden kuvien avulla lapset voivat harjoitella sekä leikkiin pyytämistä että aloitteiden tunnistamista yhdessä aikuisten kanssa sekä myöhemmin itsenäisesti kuvia katselemalla, jos kuvat kiinnitetään esim. seinälle.

Kuvien esillä pitäminen on myös hyvä muistutus meille aikuisille sanoittaa ja ohjata näitä tilanteita. Omien kokemuksieni mukaan ns. ei toivottu käytös, kuten härnääminen tai leikin sotkeminen, ovat usein lapsen vuorovaikutusyrityksiä. Eikös olekin helpompaa saada toisen lapsen huomio, vaikkakin kielteinen, härnäämällä? Seuraavalla kerralla voikin yrittää kysyä haluaako lapsi leikkiä toisen lapsen kanssa ja miettiä yhdessä, miten kaverin huomion saa positiivisesti. Samalla voi olla hyvä ohjata myös toista lasta vastaamaan aloitteeseen myöntävästi, jotta tilanteesta jäisi lapille onnistumisen kokemus. Toki myös kieltävä vastaus on hyvä oppimiskokemus, joka kannattaa sanoittaa leikkiin hakeutuvalle lapselle ja keksiä yhdessä muuta tekemistä.

Onko leikkiinpyytämisen opettelussa kova työ? Kyllä, mutta se kannattaa. On ihana nähdä kuinka opittu hiljalleen siirtyy lasten toimintaan.

Halutessasi voit kopioida kuvat suoraan julkaisusta ja tulostaa omiin tarkoituksiin sopivan kokoisina, tai voit ladata valmiin toiminnanohjaustaulun tästä linkistä Pupu opettaa: Miten pyydetään leikkiin

Tässä vielä esimerkkikuvia, miten olen kuvia käyttänyt omassa ryhmässäni (kuvat vanhoista versioista):



lauantai 2. lokakuuta 2021

Äänneleikkikortit

 Kaipaatko konkreettista materiaalia äänneleikkihin? Äänteitä voidaan harjoitella monin tavoin ja erilaiset roolileikit ovat siihen täydellinen ympäristö: miten karhu ja muut metsäneläimet ääntelevät, millaisia ääniä työkoneet tuottavat jne. Joskus ainakin itse kaipaan myös konkreettista materiaalia harjoittelun tueksi, ja siksi tein omat, kuvitetut äännekortit. Kortit ja niitä kuvaavat lauseet pyrin tekemään niin, että äänne kuuluisi niissä mahdollisimman paljon ja selkeästi ja kuvitus houkuttelisi lasta mukaan leikkiin. 

Omassa ryhmässäni ole käyttänyt kortteja muun muassa laululeikkihetken osana, mutta ne sopivat myös hyvin esimerkiksi odotteluhetkiin. Äänteen harjoittelun lisäksi olemme myös miettineet lasten kanssa, missä äänne tuntuu: väriseekö se rintakehässä vai kutitteleeko se kielen kärkeä? Entä missä asennossa suu silloin on? Olisivatko kuvat teillä lorupusissa, seinällä tai ehkä peilin vieressä? 


Äänneleikkikortit voit ladata itsellesi tästä linkistä: Äänneleikkikortit PDF


 

sunnuntai 26. syyskuuta 2021

Hassu suujumppa

Täydennetäänpä suujumppamateriaalia hieman kielijumpalla. Nämä tehtävät ovat hieman edellisiä haastavampia, mutta pientenkin kanssa niistä löytyy sopivia ja aina voi soveltaa.

Korteista yritin luoda lapsille kiinnostavia mutta myös ohjeistavia ja selkeitä. Päätin kuitenkin, etten lähde aivan nollasta liikkeelle vaan etsin sanalliset ohjeet netin syövereistä. Kaikkia ohjeita on vaikea muistaa ulkomuistista. Ohjeet näihin kortteihin löydät tästä linkistä Savosenmäen koulun Pedanetistä: https://peda.net/manttavilppula/savosenmaki/luokat/helmin-tupa/el0/puheopetus/suujumppaohjeet/suujumppa/kielijumpat-pdf

torstai 23. syyskuuta 2021

Metsäneläinten suujumppa


 
Tällä kertaa metsän väki on päässyt ilveilemään, eli suujumppaamaan. Suujumppa on tärkeää osana  kielenkehityksen tukemista ja lapsen suun motoriikan kehittämisen tukena. Mutta ei pidä unohtaa myöskään sitä, että suujumppa on hauskaa! On mukavaa päästä välillä illistelemään ja irvistelemään luvan kanssa ja mikä parasta, nähdä aikuiset mukana pelleilemässä! 

Toki aina ei ole oikea aika illistellä, joten sovitaan yhdessä milloin ja miten se tehdään. Omissa päiväkotiryhmissäni suujumppakortit ovat ollet sekä vapaassa käytössä peilin viereen kiinnitettynä. Ja kun olemme tutustuneet valmiisiin suujumppakortteihin, olemme valokuvanneet omia hassuja ilmeitä ja lisänneet ne suujumppaan. 

Miten teillä suujumpataan?